LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM
SVOLVÆR - LOFOTEN

9 APRIL
 
LUFTWAFFE
  
2. april 1940 ga Adolf Hitler klarsignal
for operasjon "Weserübung"

En tysk invasjonsstyrke på 12 000 mann skulle overfalle Norge.
9. APRIL
LOFOTRAIDET
GESTAPO
OKKUPASJON
MARINEN - HANDELSFLÅTEN
MIL.ORG.
RUSSERFANGER
GRINI
BRENNING AV FINNMARK
FRONTEN MOT MURMANSK
FRIGJØRINGEN
HOVEDSIDE


VITE
MER

NORSK
FLYGER
1940

TALL
TYSK
INVASJON


PANSER
SKIPENE

GLORIUS

  SENKING
  AV
  BL
üCHER9 APRIL
For første gang skulle skulle hær, marine og flyvåpen virke sammen i en operasjon. Nesten hele den tyske marines overflateskip måtte tas i bruk.

9000 mann skulle overføres med krigsskip og 2000 mann med fly til Sola og Fornebu. I de nærmeste dagene skulle lasteskip med ytterligere 50 000 mann, 15 000 kjøretøyer og mer enn 60 000 tonn utstyr ankomme.

Planen var usedvanlig dristig og forutsatte at man måtte unngå den britiske marinen. Utenfor Lofoten gikk 10 tyske krigsskip "Zerstörere" (destroyere) inn vestfjorden og fortsatte mot Narvik i snødrevet. De har maleriske navn som "Georg Thiele", "Wolfgang Zenker", "Hermann Künne" osv. Oppkalt etter sersjanter som hadde gjort seg bemerket under 1.v.krig. De hadde en enorm motorkapasitet på ca. 70-80 000 hk og med toppfart nær 40 knopp.

Det første døgnet går mye etter planen. De norske panserskipene Eidsvold og Norge blir begge senket. Eidsvold eksploderer med en forferdelig brak i innløpet til Narvik og omtrent samtlige omkommer. Norge makter å kjempe 20 min. inne på havna før også det blir senket og 101 omkommer. Men tyskerne var ikke lenge herrer i Ofotfjorden. Tidlig om morgenen 10. april går engelske flåtestyrker inn.

Kilder museet har vært i kontakt med (engelske) forteller at de hadde tatt en runde rundt Bjørnøya da de holdt på og komme først inn til Narvik. Et voldsomt slag utkjempes i havneområdet og begge parter har tap. Men den 13. april går engelskmennene inn med bl.a. det enorme slagskipet Warspite og gjør rent bord.

Samtlige tyske jagere blir sendt til bunns og mange tyske marinegaster blir satt inn som forsterkning for de tyske alpejägerne. De norske soldatene som slåss i området settes på harde prøver. Dårlig med mat, voldsomme snømengder samt kulde utsetter både hester og soldater for ekstreme påkjenninger. Kampene raser i fjellene i 2 måneder og kulminerer med at Narvik gjenerobres i slutten av mai.

I Svolvær utsettes byen for terror fra et tysk fly (He 111) som skyter i gatene, og 7. juni blir oljetanken til Shell bombet av et digert tysk 4-motors bombefly og en voldsom brann oppstår. Det merkelige er at tidlig neste morgen går en norsk vaktbåt "Ranen" inn i havna og skyter i brann det som tyskerne ikke traff. Dette fordi at vi skal kapitulere og det skal da ikke være noe igjen til tyskerne….

Og den 10. j
uni kapitulerer vi og kongen har forlatt landet. Norge er okkupert.

KAPTEIN ZUR SEE 
 
ALPEJEGER - GEBIRGSJäGER

OLJETANKER I SVOLVÆR BLIR BOMBET


ENGELSK FLYGER 1940 BARDUFOSS.


NORSK SOLDAT I KAMUFLASJEUNIFORM


NORSK GENERAL
LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM
webdesign: bkh © 2001
Om museet. Send gjertne en historie som vi kan legge ut i gjesteboka.