LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM
Velkommen til Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra andre verdenskrig.
DE UTROLIGE BILDENE
Av William Hakvaag.
Kolofon forlag. ISBN987-82-300-1040-2William Hakvaag.

Andmeldelse av boka i Lofotposten 27.07.13 av John Arne Storhaug.

At bilder forteller mer enn ord, kommer definitivt til sin rett i «De utrolige bildene». Og vi tilføyer; det er ingen andre enn William Hakvaag som kan få dette til og som ikke lar seg kopiere av en hvilket som helst historiker. Hakvaags unike prestasjon er å lage et galleri som i farger presenterer Den andre verdenskrigen langs hele kysten.

Som en moldvarp har han gått til verket og ført krigshistorien tilbake til oss på en helt ny måte. Gründeren av Lofoten Krigsminnemuseum har samlet inn, kjøpt og på annet vis brukt fargebildet - en teknisk nyvinning som de fleste trodde ikke kom til oss før i etterkrigsårene. Bildene viser at det til tider kunne være mer gemyttlig mellom den tyske okkupasjonsmakten og den lokale norske befolkningen enn vi i etterkrig liker å vedkjenne oss.

Svært mange av oss vet ikke om at rød lue på hodet var ensbetydende med at man skulle holde avstand til tyskerne. Det er derfor innertier når vi i boken får bilder som viser at soldater fra fremmedmakten klarte å komme i nærkontakt med lokale kvinner.

Det hagler med fulltreffere; Honningsvåg, Hammerfest og andre steder i nord var intakt før krigsutbruddet og er foreviget i vakre farger, samer som motstrebende blir fotografert sammen med tyskere, og den utbrente sildoljefabrikken i Svolvær, er andre godbiter for en fotoelsker.Bilde; Kanonbåt D. Hokvik ved Narvik.


Alle bilder gjengitt her på siden er fra boka.
Hakvaag har også ytterst sjeldne bilder av flybåter som med en toppfart på 400 km/t og en rekkevidde på 6000 km ,ble viktig for å frakte feltpost og nødvendig utstyr til den tyske armeen, og som tok sårede tilbake til Tyskland. Men kanskje mest av alt; vi fester oss ved ansiktsuttrykkene. Hele spennvidden fra bitterhet og hat, via oppgitthet og resignasjon til glede, er fanget inn i kameralinsen.

At boken dessuten inneholder et vell av småhistorier som, forfatteren har tilegnet seg, gjør denne boken så interessant at enhver som anskaffer seg den, også har gjort et varp.

John-Arne Storhaug.

SE FLERE BILDER I LOFOTPOSTEN


Honningsvåg.

Tilbakemelding fra Tore Eggan Trondhjem som har en av Norges største fotosamlinger fra 2.v.krig:

Jeg startet å lese i går kveld rundt klokka 24.00, og fikk ikke lagt fra meg boka før klokka 04.00 i natt. Så i dag er jeg rimelig trøtt.

Antallet fargebilder overgår alt som tidligere er gitt ut, og det er jo et hav av unike motiver som vil fryde mange. William! Boka di er unik!

Nå har jeg fått tid til å lese i den, og oppdager noe en sjelden opplever. Nøytralitet og balanse, samt et språk som er forståelig. Har ennå en del sider igjen. Men dette er et monument i krigshistoriske bilder. Overgår alt hva som tidligere er blitt utgitt.
Mvh Tore1,2 cm kanon prøves ved Bardufoss.

Tilbakemelding fra Ivar Erling, krigshistorieinteresert.
Jeg har hatt en hurtiggjennomgang av din bok, og jeg vil, på vegne av en krigshistorieinteresert familie, få frambringe en stor takk til deg for at du har delt denne bildeskatten med offentligheten.

En helt fantastisk samling. Og så er den helt fantastisk sydd sammen med dine kommentarer til bildene. Du har levert ett helt fantastisk arbeid. All ære til deg. Tusen takk. Mvh Ivar Erling


Tysk militærpoliti i Gendarm.Landhandel, Finnmark.


Gibostad gjestgiveri 1942.Tysk vakt.Tysk rekvisasjon av fiskebåt.


Tyskere, samer og en rein.

 

Lofoten Krigsminnemuseum
Svolvær, Lofoten.
Mobil: 91 73 03 28
E-post: williah@online.no

ÅPNINGSTIDER

Hele året.

SOMMER

Man - Lørdag 10.00 - 22.00
Søndag 12.00 - 15.00
og 18.00 - 22.00

VINTER
Litt åpent hver dag.
Ring Mobil: 91 73 03 28
for nærmere info.

SE MUSEETS
HISTORIESIDE MED BILDERNYHETER

- NYE GJENSTANDER 2010
- HITLERS UKJENTE AKVARELLER

- NYE GJENSTANDER 2009

SIST OPPDATERT
12 august 2010

MUSEUM NORD
Fra 1. januar 2010 er Lofoten Krigsminnemuseum en del av Museum Nord.


Museum Nord
LOFOTEN WAR MUSEUM

Welcome to Norway's largest exhibitions uniforms, artefacts and small objects from 2. world war.

OPEN - Every day
Man - Saturday 10.00 - 22.00
Sunday 12.00 - 15.00
and 18.00 - 22.00

SEE ENGLISH WEBPAGEHIGHLIGHTS
- NEW PICTURES 2010
- NEW PICTURES 2009
- HITLERS UNKNOWN PICTURES


FRONT PAGE


TILBAKE TIL FORSIDEN

LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM
SVOLVÆR - LOFOTEN

1996 - 2013