LOFOTEN
KRIGSMINNE MUSEUM
HOVEDSIDE
Grini
GRINI
forts.
  
GRINI
2

Grini var en leir i utvikling.

Det ble bygget nye brakker og utvidelse av leiren ble nødvendig da arrestasjonene grep om seg. Grini var en blanding av en konsentrasjonsleir og tukthus. Disiplinen var stram, det sørget en rekke plageånder fra SS for.

Ble man syk var der lite vits i å gå til legen Jochen Rietz. Han ble beskrevet som 98 % nazist og 2% lege, og var medlem av den tyske sikkerhetstjenesten.

Totalt er det registrert 19 788 fanger på Grini. De fleste av disse var norske fanger. 786 fanger døde. De fleste etter å ha blitt videresendt til Tyskland. 8 fanger ble henrettet på Grini. 5 menn og 3 kvinner.

I tillegg til Grini kan nevnes fengslet Møllergaten 19, Akershus festning, Arkivet i Kristiansand, Ulven fangeleir utenfor Bergen, senere avløst av Espelandsleiren, Sydspissen fangeleir i Tromsø samt Krøkebergsletta i Tromsdalen og Falstad ved Trondheim. I tillegg komme alle leirene for utenlandske fanger samt leirer i forbindelse med byggearbeider, for eksempel. Bardufoss osv.

På det meste satt det opp mot 5000 fanger på Grini.
Totalt omkom i tyske leire 1 470 mennesker.
I Norge var ca. 40 000 innom tyske fengsler, mens ca. 50 000 rømte landet. Ingen fikk en verre skjebne en de norske jødene. 610 norske jøder mistet sitt liv, 240 kvinner og 370 menn. Bare 27 overlevde. Ingen kvinner eller barn.

Krigen kostet 10262 mennesker av disse var
883 kvinner.Det var de tyske feldgendarmene som arresterte og sendte normenn til Grini.

KOFTA TIL GUNNAR BERG FRA SVOLVÆR SOM HAN HADDE PÅ SEN UNDER OPPHOLDET PÅ GRINI.

Under fengslingstiden ble fangene satt til ulikt arbeid,
også av kunstnerisk art.


PAPIRPENGBOK  TØRKLE SOM JENTENE PÅ GRINI HADDE BRODERT
NAVNENE SINE PÅ.


  RINGER
 

HANDARBEIDE SOM MARIE HANSEN GIFT MED
TIDELIGERE REKTOR VED SVOLVÆR VIDEREGÅENDE SKOLE HADDE BRODERT PÅ GRINI.


  TRESNITT
LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM
webdesign: bkh © 2001