LOFOTEN
KRIGSMINNEMUSEUM

HOVEDSIDE

Telefon
91 73 03 28
   
Fax
76 07 03 58
 

MAIL
williah@online.no

 
BELIGGENHET
Det gamle  posthuset
ved  hurtigrutekaia
Svolvær sentrum


ÅPNINGSTID
Hele sommeren

Resten av året
på forespørsel

Ide/foto/tekster
William Hakvaag

Webdesign
Produksjon
Bjørn Kenneth Hansen


LENKER

Svolvær Historielag

Vågan Historielag


Klikk på banneret
for å vite mer om SvolværOM MUSEET


  LOFOTEN
  KRIGSMINNEMUSEUM


   Lofoten Krigsminnemuseum er en    upolitisk forening som driver med    opplysningsarbeide vedr. 2.    verdenskrig knyttet opp
   mot det som skjedde lokalt i
   Lofoten og Nord-Norge.

   Museet har styre samt revisor.

   Lofoten Krigsminnemuseum ble åpnet   15.06.96. Det var virkeliggjørelsen av et    langvarig arbeid foretatt av William    Hakvaag i Svolvær.

   Drømmen om og lage et museum fra    krigens dager har opptatt mange i    distriktet. Bakgrunnen var Lofotraidet 4.    mars 1941. Dette kan regnes som
   krigens  første raid (av noe omfang) samt    også krigens første totale seier (selv om    tyskerne ble drevet ut av Narvik, så ble de    jo ikke slått). Lofotraidet gav England en    veldig oppmuntring i en ellers håpløs tid    og ble slått stort opp i Engelsk presse.

I Lofoten ble der satt i gang en voldsom utbygging av stillinger og bunkersanlegg etter raidet . Svolvær er for eksempel. den by i Norge som har flest bunkers på 2 kvadratkm. Og det meste står faktisk den dag i dag.

Museet disponerer også et stort bibliotek med en mengde litteratur fra krigens dager samt originale trykksaker fra krigstiden. Også et stort antall ukjente fotografier fra Nord-Norge har i tidens løp blitt samlet eller kjøpt inn til museet. Dette langsiktige arbeidet har også gitt det resultat at museet i dag framstår som Norges største utstilling av uniformer samt mindre gjenstander fra andre verdenskrig.

Nå skal vi selvfølgelig ikke bare fokusere på et volum, men hvis det som stilles ut er severdig, sjeldent og har historisk interesse, så betyr omfanget av et musealt arbeide mye for de besøkende.

Bilde til høyre viser museets grunnlegger William Hakvaag som avlegger en flørt med jordmor Nelly Lund som tok i mot 10 babyer i tunellen i Kirkenes høsten 1944. Symaskinen på bildet ble brukt som stelle bord inne i tunellen.


William Hakvaag
Iniativtaker og grunnlegger

  Hilsninger til museet.

  Vi har fått mange hyggelige hilsener i museets gjestebok. Her nevner vi bare en som en   engelsk veteran skrev: "Must be the best museum of its kind in the world"…
  

  Museet motar også en mange brev fra inn og utland med hyggelige hilsener.
  Utstillingen er bygget opp med utelukkende originale ting, og det er nedlagt stor pietet for at   uniformer og lignende skal være korrekt. En vanlig besøkende er neppe klar over hvilket   detektivarbeid det kan være å få en uniform komplett med alle dens detaljer. Ofte kan det ta år   før alt er på plass. Museet er heller ikke laget så "stivt" som en del andre museer generelt kan   være. Soldater og offiserer er mer fremstilt som "mennesker med uniform" som ble dratt inn i   en utrolig historie.Tidsepoken 1940-45 inneholder mye dramatikk, fornedrelse og brutalitet.

Men vi finner også uselvisk offervilje og standhaftighet.

For det var en tid hvor både det beste og det verste i oss mennesker kom fram.

Og av dette drama kan vi trekke lærdom. For hvis vi ikke greier å lære av andre verdenskrig, vil det spøke for menneskehetens framtid.


Derfor er det tykket på hver billett som museet gir sine besøkende: " Det er nå over 50 år siden den største katastrofe som noen gang har rammet menneskeheten ble brakt til opphør. Krigen som strakte seg over store deler av verden fikk navnet den 2.verdenskrig.

Vår utstilling er ikke ment å rippe opp i gamle sår, men på en renslig måte forsøke å få frem de strømninger som var i tiden. Dette for å vise hvor lett vi mennesker kan forføres både den ene   eller den annen vei. Og - lettest når vi er unge, når vi har minst erfaring og våre motforestillinger er svake".

LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM
webdesign: bkh © 2001